Pinokio

Verschillende cursussen
December 2013
Een aantal meisjes vinden het heel leuk om te handwerken. Zij maken armbandjes (die al eens naar Nederland zijn gebracht en verkocht), poppen kleertjes te maken en laatste hebben wij bedacht dat wij theedoeken konden versieren en die verkopen. En het lukt, wij hebben al aardig wat verkocht. Twee meisjes volgen nu les in borduren, een cursus die door de Gemeente is aangeboden. Daar leren zij een techniek die mogelijk maakt kleding, kussens en tassen te versieren. In een plaats waar weinig werkgelegenheid is misschien een bron van inkomsten?


Twee andere meisjes volgen een cursus van manicure/pedicure, ook door de gemeente aangeboden. Met deze kennis kunnen zij zo meteen een zakcentje verdienen, zeker in de zomer als er toeristen in onze dorp komen. De Braziliaanse vrouwen zijn heel ijdel en willen altijd mooi gelaakte nagels hebben.


Maar de beste cursus is wel de Engelse lessen. Philippe, mijn oudste zoon heeft een vriend geholpen die wat administratief moeilijkheden had met zijn bedrijf die al 55 jaar de beste school in Campos is wat Engelse lessen betreft. Als dankje wel heeft hij een beurs aan drie van onze jongelui gegeven. Geweldig, dit had ik al jaren gewild maar konden het helaas niet betalen. Wij hadden 4 kandidaten voor deze cursus, alle 4 goede leerlingen die deze cursus echt wel verdiende en graag wilden volgen. Wie oh wie moesten wij kiezen? Na lang denken en wat moed verzameld te hebben de eigenaar van de school gebeld en gevraagd of het misschien mogelijk was een flinke korting te geven aan de 4de leerling? Het antwoord was meteen JA. Dus nu hebben wij 4 gelukkige tieners die iedere zaterdag om 6 uur het huis verlaten om in Campos te zijn om 8 uur om twee uur Engelse lessen te volgen. Hier in Brazilië zijn heel weinig mensen die Engels spreken en hier in de Gemeente helemaal niet. Engels spreken zou hen verder kunnen brengen in hun latere loopbaan.


Voor de 4de leerling moeten wij 32 euro’s per maand betalen. De boeken kosten voor iedere van hen 64 euro voor het hele jaar en daarnaast komt nog de kosten voor de benzine die nodig is om plus minus 170 km. te rijden. Deze onkosten zijn zwaar voor onze krappen budget maar wij konden dit cadeau niet weigeren want buiten het feit dat zij een extra onderwijs krijgen komen deze tieners in contact met andere soorten jongelui dan degene die zij dagelijks ontmoeten op de lokale school. Wij zouden zeer erkentelijk zijn als er sponsors voor deze extra uitgave gevonden kom worden.