Pinokio

Onze School 2011: Kinderen en resultaten.
Mei 2011
De eerste periode van proefwerken hebben de kinderen en wij goed weten te doorstaan. Helaas hebben wij nogal eens aan wat oortjes moeten trekken om de kinderen bij de les te laten blijven, maar uiteindelijk is het toch weer allemaal goed afgelopen.

De oudere kinderen hebben wij helaas weer van school moeten laten veranderen omdat de school waar zij verleden jaar naar toe gingen geen transport meer voor hen had. Deze school is verder weg dan Barra. Helaas kunnen wij, vanwege de hoge benzine prijs, niet aan het rondrijden blijven. Wij hebben toen moeten besluiten om alle kinderen weer in Barra te laten studeren. Zij kunnen nu wel met onze eigen bus gebracht en gehaald worden omdat deze toch al rijdt voor die kinderen uit het dorp die op onze school zitten.


De vijfde klassers die verleden jaar nog op onze school zaten doen het naar verwachting weer goed. Zij hebben nog het ritme van thuis studeren en huiswerk maken van het afgelopen jaar. Daarnaast mogen wij ons gelukkig prijzen dat het dit jaar nu niet direct kinderen zijn die in het midden of achteraan de rij hebben gestaan bij het uitdelen van intelligentie. Met veel plezier staan zij ’s morgens om 6 uur op, om voor 7 uur naar Barra te vertrekken. Tot groot plezier van ons komen zij voor bijna alle vakken met zeer goede tot uitstekende cijfers thuis. De overschakeling van 1 naar meerdere leraren hebben zij zeer goed opgevangen.Om weer terug te komen op onze school: Zoals ik al eerder vermeld hebben we dit jaar 150 leerlingen. Dit is iets meer dan verleden jaar. De vraag is nog steeds groot, maar gezien het niveau van vooral de kinderen van buiten, beperken wij het aantal leerlingen per klas tot 25. Wij hebben bij de kinderen van buiten velen die voor het tweede jaar bij ons studeren en ook daar valt al een duidelijk verschil te zien met de nieuwkomers. Met uitzondering van enkele wel heel zwakke leerlingen zijn ook hier de resultaten ronduit goed of beter geworden en geeft dit hoop op een betere toekomst voor deze kinderen. Waar een aantal ouders en kinderen even aan hebben moeten wennen is dat een kind dat volgens de lerares nog niet toe is aan het volgende leerjaar inderdaad het jaar moet overdoen. Onze ervaring is dat het voor het kind vele malen beter is, om met begeleiding en fatsoenlijke uitleg, een klas te laten doubleren. Het systeem hier laat kinderen gewoon automatisch overgaan en de klap komt pas in de vijfde klas. Er wordt op nationaal niveau zelfs al gesproken om kinderen gedurende de lagere school helemaal niet meer te laten blijven zitten. Een betere motivering om te studeren kunnen zij niet bedenken. Het resultaat achteraf is dat vele leerlingen de school verlaten als volledig analfabeten.Een van de laatste kinderen die wij in huize Pinokio hebben binnen gekregen is 14 jaar oud en kon lezen noch schrijven. Hij zat in de 4de klas op een openbare school, had een hekel aan school en is bij ons in de 1ste klas ingedeeld waar hij met veel plezier naar toe gaat.