Pinokio

Onderwijs is de beste ontwikkelingshulp
31 Januari 2011
Bron : De Gooi- en Eemlander
Door : Edward de Vries Lentsch

Water staat school van kindertehuis Pinokio in Brazilie tot aan de lippen.

Lucia Schulman-Brito de Campos: "De kinderen uit het tehuis hebben veel aandacht op school nodig."

Laren/Almere - "De redding van onze school kan alleen uit Nederland komen. Teruglopende donaties door de recessie en de kunstmatig hoge koers van de Braziliaanse munt, de real, zijn de oorzaak van de geldproblemen. We krijgen dus veel minder reals voor de euro's die de stichting Pinokio hier in Nederland beheert."

Lucia Schulman-Brito de Campos, die vroeger in Laren woonde, staat op het punt om weer terug te keren naar Brazilië. Op de school zitten honderdvijftig arme tot zeer arme kinderen, van wie dertig uit het tehuis dat Lucia en haar man Rob zestien jaar geleden hebben opgericht in de kustplaats Guriri.

De gooi en eemlander

"We hebben gemerkt dat kinderen een kans op een beter leven krijgen met een goede opleiding. Daarom zijn we met de school begonnen. Het onderwijs op de Braziliaanse 'basisscholen' buiten de grote steden is slecht. Leerkrachten hebben geen opleiding nodig om voor de klas te staan. Kinderen die niet eens kunnen lezen of schrijven gaan automatisch over tot ze in de vierde klas (groep 6) zitten. Bij ons niet. Ze krijgen in onze school (vier lokalen) ook meer les dan de hier gebruikelijke vier uur per dag. Ook zijn er veel minder vrije dagen. En er zijn geen rangen en standen, iedereen is gelijk."

"We behalen goede resultaten en dat spreekt zich hier rond. We hebben een vergunning en worden gecontroleerd. Kinderen stromen door naar de middelbare school en zelfs naar het beroepsonderwijs. Onderwijs is de beste ontwikkelingshulp."

Lucia's zus en schoonzoon proberen in Nederland geld in te zamelen. Lucia en Rob zijn in Brazilië op zoek gegaan naar hulp, maar door de overstromingen in de staat Rio is daar de nood nog hoger. "We hebben in Nederland negenhonderd donateurs. We werken niet met vaste bedragen. Want iemand die 2,50 euro geeft kan dat misschien veel minder makkelijk missen dan iemand die 250 euro stort." Vaste donateurs zijn ook nodig voor het voortbestaan van het kindertehuis.

"De kinderen uit het tehuis die op school zitten, hebben veel aandacht nodig van de zeven leerkrachten. Ze hebben veel meegemaakt. Maar ze vinden het heel leuk om te leren. Er gaat een hele wereld voor ze open." Zonder scholing zijn ze afhankelijk van vriendjespolitiek voor een baantje in de landbouw of visserij.

Lucia: "De situatie is zeer ernstig. Als er niet voldoende geld is moeten we sluiten. Al hebben we maar de helft van de nodige 50.000 euro dan durf ik het wel aan om te beginnen."