De interne verhuizingen zijn achter de rug. De bibliotheek staat er prachtig bij, ruim en licht en alle boeken hebben een plekje gekregen. Wij hebben zelfs ruimte over om nieuwe boeken te kunnen herbergen en dat was net de bedoeling. De vorige was echt veel te klein geworden en sommige boeken werden zelfs in dubbele rijen opgeborgen.
De ruimte die vroeger bibliotheek was wordt nu als een tweede huiskamer ingericht met een televisie hoek. Als wij in het verleden bezoek kregen, konden de kinderen na het eten geen televisie kijken. Het was ook moeilijk om alle kinderen tegelijk in die kamer een zitplaats te geven. Nu is dat geen probleem meer, wij kunnen de kinderen in twee groepen verdelen en iedereen komt aan zijn trekken. Er kunnen nu ook twee verschillende programma’s gekeken worden. Wij worden niet langer "gedwongen" te kijken naar die afschuwelijke soapseries die pubers graag willen volgen.
De naaikamer die vroeger in de huidige bibliotheek was gevestigd is verhuisd naar een grotere ruimte waar iedereen die daar moet werken de ruimte heeft. Het is een heel gezellige en prettige ruimte geworden. Zelfs de jongens vinden wij daar vaak met naald en draad bezig.
Naast de interne verbouwing hebben wij met de hulp van velen en de subsidie van de NCDO een industriële wasmachine en centrifuge, plus een droger kunnen kopen. De wasmachine en centrifuge worden dagelijks meerdere keren gebruikt. De droger allen als het regent. Voor deze drie nieuwe aanwinsten is er een nieuwe wasserij gebouwd naast de al bestaande. Deze apparaten zijn heel duur en moeten dan ook goed beschermd worden tegen weersinvloeden en ondeskundige kinderhanden. De oude wasserij wordt nu gebruikt door het personeel en door de oudere meisjes die daar hun was kunnen doen.
Kunt U zich de berg wasgoed voorstellen die iedere dag door de handen van de twee wasvrouwen gaat? Ik zal hier alleen over de kleding van de kinderen praten: Minimaal 128 onderbroekjes, 128 korte broeken of rokjes, 128 t-shirts of blouses. Pyjama’s en lakens van grotere kinderen die in bed plassen en geen luiers meer dragen (ongeveer 12), luiers van de kleintjes. Wij gebruik in het tehuis stoffen luiers want papierenluiers zijn te duur voor ons. Iedere week worden alle lakens (256) en 128 badhanddoeken gewassen. Iedere dag wordt een aantal bedden verschoond zodat het werk netjes verdeeld wordt over de 6 werkdagen. Daarbij komt nog al het wasgoed van de volwassenen die bij Pinokio wonen, tafelkleden, theedoeken, etc. Zaterdags worden alle schooluniformen gewassen want die moeten schoon zijn voor maandag. Ieder kind heeft maar één set schooluniformkleding.
De volgende vraag is natuurlijk: hoe weet je van wie welke kleding is? Simpel: ieder kledingstukje is voorzien van een geborduurde naamlabel dus makkelijk te onderscheiden. Ieder kind heeft zijn eigen kast en kleding.
Een derde dame is de hele dag bezig de kleding uit de waslijnen te halen, netjes te vouwen en netjes naar de speciale plaats te brengen die ieder kind heeft in de linnenkamer. De kleding van de kleintjes worden door de Nany’s naar hun kast gebracht terwijl de oudere kinderen hun eigen kleding tot 5 uur s‘middags in de linnen kamer komen halen. Na 5 uur gaat de linnenkamer dicht. Een leuke bijkomstigheid: de vouwvrouw kon niet lezen toen zij bij ons kwam werken maar nu kan zij alle namen vlekkeloos lezen.
Onze boerin Nina is heel blij met een nieuwe tweedehandse trekker die wij met dezelfde subsidie hebben kunnen kopen. Deze trekker vergemakkelijkt haar dagelijkse werk en tijdens deze laatste winter, die heel droog is geweest is hij een waardevolle aanwinst geweest, want Nina moest van heinde en ver voer voor onze beesten zoeken. Het heeft minstens drie maanden niet geregend en dan is het gras voor de koeien heel gauw op. Alle veehouders hebben veel geleden gedurende deze droogte periode en wij hebben ook ons deel gehad. Wij konden amper voer vinden voor hun eigen onderhoud, dus van melkproductie was er geen sprake. Nina op de nieuwe trekker. De kinderen hebben het met poedermelk moeten doen wat lang niet zo lekker is.
En dan als klap op de vuurpijl de aankoop van een nieuw vervoermiddel. Dit was zeer dringend nodig want de oude Combi was absoluut niet meer veilig om langere tripjes te maken. Wij zijn voor de grotere boodschappen, ziekenhuis bezoek, specialistisch doktershulp en tandarts op Campos aangewezen, een stad op 90 km. afstand, en wij durfden echt niet meer met de Combi te gaan. De nieuwe auto is een Fiat, met een derde opklapbare bank waardoor veel kinderen er in passen. Wij zijn hier erg blij mee.
In het begin van mijn verhaal heb ik geschreven dat dit jaar een druk en rommelig jaar is geweest. Maar het is zeker ook een zeer vruchtbaar jaar geweest en hier wil ik dan zowel mijn dank als de dank van de kinderen uitspreken aan U onze donateurs, aan het Nederlandse bestuur en de vrijwilligers die ons ieder jaar een enorme steun geven.
Ik heb al vaker geschreven dat wij graag de kinderen die aan onze zorg worden overgedragen zo goed mogelijk willen verzorgen maar zonder U hulp is dit onmogelijk. Goede wil alleen vult geen buikjes, betaalt geen licht en gasrekening, koopt geen kleertjes en schoenen. In die 15 jaar dat Pinokio nu bestaat waarvan 3 jaar van voorbereidingen hier in Nederland zijn geweest en de 12 jaar van daadwerkelijk opvang hebben wij gezamenlijk een wezenlijk verschil gemaakt voor 270 kinderen. Sommige van hen hebben wij daadwerkelijk het leven gered, aan andere hebben wij een toekomst geschonken en weer andere zijn nu bezig groot te worden in een liefdevolle omgeving wetend dat er vele mensen zich om hen bekommeren en zich voor hen inspannen.
HEEL HARTELIJK DANK.
Marlon is uitgekozen om namens alle kinderen van Pinokio U een heel gelukkige kerst en een zeer voorspoedig 2008 te wensen. Hij is één van de kinderen die wij gezamenlijk echt een nieuw leven hebben geschonken. Hij werd bij ons gebracht toen hij 3 maanden oud was, meer dood dan levend. Op de foto kunt U zien wat Uw hulp teweeg heeft gebracht.
Wij zijn U al veel dank verschuldigd en toch wil ik U nog een dienst vragen. Wij hebben dringend nieuwe vaste donateurs nodig om door te kunnen gaan met ons werk dat zo belangrijk is voor zoveel kinderen. Vaste donateurs geven ons een zekerheid die wij dringend nodig hebben. Het is ieder jaar weer ontzettend moeilijk het budget sluitend te maken.
Vaste donateurs geven ons een gevoel van continuïteit en verlichten onze zorg voor de toekomst. Het kan niet zo zijn dat je de kinderen een toekomst belooft en dat dan niet waar kan maken.
Misschien dat U kans ziet om in Uw naaste omgeving mensen over ons werk te vertellen? Wij zijn een kleine Stichting en gaan heel zuinig met de centjes om. Alle bestuursleden zowel in Nederland als in Brazilië zijn vrijwilligers, de onkosten zijn minimaal. Wij kunnen met een gerust hart stellen dat van Uw giften en donaties 99,9% aan de kinderen wordt besteed.
Lucia Schulman