Pinokio

Middelbare school
November 2006

De beste middelbare school van onze gemeente is nog altijd de school in São Francisco waar tot nu maar twee kinderen studeren, maar volgend jaar wordt dit aantal gelukkig meer dan verdubbeld. De kinderen die deze school bezoeken moeten om 6.30 uur vertrekken met de streekbus, tot vorige jaar kwamen zij dan om ca. 13 uur weer thuis. Maar sinds de beroepsopleiding in Campos is begonnen komen zij pas om 20,30 uur weer thuis want zij gaan rechtstreeks van school naar Campos met een speciale bus die is ingehuurd om alle leerlingen van onze gemeente die deze opleiding volgt weg te brengen.

Ana Lucia is naar alle verwachting eind dit jaar klaar met de middelbare opleiding die 3 jaar duurt. Zij gaat dan een voorbereidende cursus volgen die een jaar duurt om dan toelatingsexamen te doen voor de opleiding tot fysiotherapeut.

Leandro, 17 jaar is in januari aan de middelbare school begonnen en volgt tegelijkertijd in Campos het beroepsonderwijs dat Petrobras financiert. Hij heeft een grote aanleg voor tekenen en wij hopen dat hij zich hierin zal kunnen specialiseren.

Weberson 17 jaar, Graziele 15 jaar en Ana Angelica 16 jaar gaan in februari beginnen aan de middelbare school en volgen alle drie ook het beroepsonderwijs. Weberson is bijzonder intelligent, houd van leren en wij verwachten dat hij alles kan worden wat hij maar wil.

De laatste vier kunnen dan, als zij klaar zijn met hun middelbare opleiding meteen aan het werk als geschoolde krachten. Mocht een van hen alsnog een universitaire opleiding willen volgen dan is dat best mogelijk want vele opleidingen hebben ook avondcursussen.

Monique, 17 jaar die ook de beroepsopleiding volgt, heeft een langere weg voor de boeg want zij zit pas in de 6de klas van de lagere school. Zij moet nog minstens 5 jaar studeren voordat zij aan werk mag denken. Een van de eisen die wij stellen is dat de kinderen, zo mogelijk, in ieder geval hun middelbare opleiding afmaken voordat zij aan het werk gaan. Zo hebben zij in ieder geval een basis als zij later beslissen alsnog verder te studeren.

Indien de kinderen geen enkele familie hebben waarop zij terug kunnen vallen wanneer zij klaar zijn met hun studies en gaan werken, stellen wij ons voor dat zij bij ons mogen blijven wonen tegen een redelijk vergoeding voor hun kost en inwoning.

Lucia