Pinokio

Bouw activiteiten
September 2006
Verbouwing tweede deel zolder
De eerste paar maanden van dit jaar hebben vooral in het teken gestaan van onderhoud en noodzakelijke reparaties. Tevens het storten van het beton en afwerken in en om de nieuwe werkplaats. Eind mei zijn wij begonnen met de verbouwing van een nieuw stuk zolder om weer een aantal extra kamers te creëren. Daar zijn inmiddels vijf nieuwe dakkapellen verrezen die licht, lucht en ruimte geven op een toch redelijk ruime zolder, die alleen niet overal stahoogte heeft. Twee kapellen zijn omgetoverd tot badkamers en een wordt een studie ruimte voor de daar slapende kinderen. Twee zijn hoofdzakelijk gemaakt voor licht, lucht en stahoogte.

Omdat wij er dit keer vanaf het begin bij waren konden alle elektraleidingen netjes in de muren worden weggewerkt en bespaarde dit mij het moeten werken met plastic gootjes waar nauwelijks een draad van 2 ½ mm2 in past laat staan twee of drie. Aan en afvoer van het water loopt via de zijkant van het huis. De septic tank en stapelput die daar liggen zijn vooralsnog ruim genoeg om twee badkamers te kunnen ontvangen.

In de tussentijd zijn wij begonnen, met een deel van de ploeg, een nieuwe wasserij naast de watertoren te bouwen. Daarin komen een professionele wasmachine met centrifuge en droger. Deze nieuwe wasserij met machines is een onderdeel van een actie waar vele aan hebben deelgenomen en waarvan de opbrengst verdubbeld wordt door de NCDO. Deze apparaten zullen het leven van onze twee wasvrouwen aanmerkelijk veraangenamen. Sinds de komst van de nieuwe generator hebben zij gelukkig al niet meer met de hand hoeven te wassen bij stroom storingen maar ik geef het U te doen de was van 110 kinderen en twee handen vol volwassenen, iedere dag te moeten doen met een zeer eenvoudig apparaat die maar 5 minuten draait. Spoelen en wringen moet met de hand gebeuren. Ik heb nog nooit twee zulke goed gehumeurde en vrolijke vrouwen ontmoet die dagelijks opnieuw tegen een zelfde gigantische berg wasgoed aan staan te kijken. En dan niet vergeten de maandagmorgen, wanneer het de was van twee dagen is. Ik heb deze twee vrouwen nog nooit horen klagen! Alleen maar zien lachen en horen zingen.

Ook hebben wij tussen neus en lippen door nog even de nieuwe naaikamer in orde gemaakt. Dit was de oude werkplaats in het huis en moest echt even worden aangepakt om klaar te stomen voor gebruik van naald en draad en naaimachines en niet zagen, boren en dat soort dingen. Het is allemaal netjes gelukt.

Rob