Pinokio

Het onderwijs buiten de Pinokio school
Juli 2005

Wij praten veel over onze eigen school maar wij hebben ook kinderen die buiten Pinokio studeren. Ana Lucia studeert in São Francisco aan de middelbare school en vertrek iedere morgen om 6.30 uur per openbaar vervoer. 20 anderen worden iedere morgen om 7 uur door onze chauffeur naar Barra do Itabapoana gebracht waar zij het tweede deel van de lagere school volgen. Onze bus neemt ook de dorpskinderen mee die anders niet naar school zouden gaan bij gebrek aan vervoer of te voet de 9 km. zouden moeten afleggen. In het verleden gingen alleen twee zeer leergierige kinderen van het dorp naar school en nu, dank zij onze bus, gaat iedereen.

Op de terugweg neemt de chauffeur meteen onze leerkrachten mee die in Barra wonen en brengt hen weer terug als hij om 12.30 uur onze kinderen van school gaat halen. De leraressen die 's middags les geven komen om 12.30 uur met de kinderen mee en moeten een lift verzorgen om weer thuis te komen. Die lift hebben zij geregeld bij het enige particuliere bedrijf in onze gemeente. Gebrek aan vervoer is hier in onze gemeente een groot probleem en voor velen een ware ramp om iedere dag op tijd op hun werk te komen.

De meeste van onze kinderen doen het redelijk goed op school op een enkeling na die studeren niet zo erg zit zitten. De 5de en 6de klas hebben huiswerkbegeleiding door onze remedial teacher en de anderen kunnen bij Jamilia terecht die van huis uit lerares is.

Het hoofd van de school draagt Pinokio een warm hart toe en waakt goed over onze kinderen. De kinderen worden ook door de leraressen gewaardeerd door hun goede opvoeding. Zodra een van hen iets doet wat niet door de beugel kan word ik onmiddellijk, door hen, telefonisch op de hoogte gesteld zodat ik op tijd kan ingrijpen om erger te voorkomen. Deze regeling heeft tot nu toe goed gewerkt want op een grote school met 700 leerlingen lopen vogels van verschillende pluimages met alle risico's van dien. Onze verantwoordelijkheid voor de kinderen is erg groot en voorkomen is beter dan genezen.

Lucia