Pinokio

Speel- en feestruimte
Juni 2005

De bouw van deze ruimte heeft langer op zich laten wachten dan oorspronkelijk gepland, maar een meer dan broodnodige uitbreiding van het aantal slaapkamers had absolute voorrang. Daarnaast hebben wij om praktische redenen de plannen - vermoedelijk tot wanhoop van Jan - een aantal keren veranderd. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor een geheel open ruimte zodat de wind daarbinnen vrij spel heeft. Met de hitte tijdens de zomer is iedere verkoeling door wind uit zee altijd van harte welkom. Daarnaast is het overzicht over de spelende kinderen niet gehinderd door muren. Om te voorkomen dat het geheel bij al te gretige wind als een kaartenhuis zou omvallen heeft Jan een knappe constructie bedacht die dit zal voorkomen. Omdat hierdoor de constructie van een aantal onderdelen toch wel erg ingewikkeld werden, besloot Jan gelukkig om dit samen met Peter zelf maar "even" te komen doen.

Zo gezegd. Zo gedaan....In oktober kwamen Jan en Peter hier naar toe om weer eens even de handen uit de mouwen te steken en de klus op de rails te zetten. In krap 6 weken hebben zij het skelet van deze ruimte van 18 bij 8 meter en een prachtige overkapte zandbak neergezet. Daarna kon het werk worden afgemaakt door de lokale krachten. Toen eenmaal de pannen op het dak lagen konden de kinderen zich niet meer inhouden en namen gewoon bezit van de ruimte.

Geheel klaar of niet, mocht de vreugde niet drukken, bescherming tegen de zon was ook voor hen belangrijker. De bouwvakkers hadden aardig last van de kinderen bij het leggen van de vloertegels want die waren er niet meer bij weg te slaan.

Inmiddels is deze ruimte geheel klaar, bevloerd met leisteen en is een lust voor het oog en lichaam, verrukkelijk koel bij 40 graden en droog bij regen zonder harde winden. De ruimte voldoet volledig aan het gestelde doel. Ook het eerste verjaardagsfeest is daar al gehouden onder grote belangstelling van families uit ons dorpje.

Educatieve spelletjes

Iedere morgen wordt deze ruimte gebruikt door onze spelleidster die wij sinds januari hebben. Zij houdt hen zinnig bezig met educatieve spelletjes, touwtje springen, zingen etc... zodat de kinderen al spelenderwijs wat discipline wordt bijgebracht.

Om het geheel completer te maken hebben wij met de financiële hulp van een bevriend echtpaar uit Nederland zelfs een aantal extra speeltoestellen kunnen kopen, die meer dan gretige aftrek vinden bij de kinderen. Op dit moment zijn wij bezig de laatste hand te leggen aan de sanitaire voorziening bij deze speeltuin en een levensgroot speel of poppenhuis.

Rob Schulman