Pinokio

Nieuwe generator
Mei 2005

Na acht jaren van trouwe dienst heeft onze grote generator - indertijd een donatie van het PWN - het voor gezien gehouden. Lokale reparateurs schrokken al bij het zien van de regelkast die erbij hoort en adviseerden, zonder verder te kijken, maar een nieuwe te kopen. Henk had de generator al een keer volledig gereviseerd, maar na verloop van een poosje werd hij weer instabiel.

Van september tot begin dit jaar zijn wij geteisterd door stroomstoringen, waarvan sommige meer dan 40 uur duurden! Dit soort storingen houden in dat wij na een aantal uren zonder water komen te zitten! Drinkwater valt nog wel te kopen of ergens anders te halen, maar wat doe je met het badderen en wassen van 100 kinderen, om nog maar niet te praten van de dagelijkse was en de afwas van de vele boorden en pannen. Vriezers en koelkasten die niet meer werken, 's avond geen licht en ga zo maar door. Ook een noodstroom verlichting - berekend op 12 uren - laat het dan afweten. Jullie willen niet weten wat nachten zonder stroom betekent voor de kleinere kinderen die gewend zijn licht te hebben in de gang en toiletten! Wij zijn dan de hele nacht bezig te kinderen te kalmeren en gerust te stellen en hen met een kaars te begeleiden naar de toiletten.

Pinokio is gelukkig onder een gunstig gesternte geboren. Op het meest kritieke moment bood een Nederlandse Stichting aan een nieuwe generator voor ons te financieren. Dat hebben wij ons uiteraard geen twee keer laten zeggen en ik ben onmiddellijk aan de slag gegaan om een nieuwe te kopen. Deze is inmiddels afgeleverd en de installatie is praktisch klaar. De machine werkt volledig automatisch zodat wij alleen nog maar de brandstoftank gevuld moeten houden.

Naast de overlast die boven is beschreven houden wij iedere zomer ons hart vast omdat door de komst van een groot aantal toeristen in onze streek, het stroomverbruik zo hoog wordt dat je van 127 volt zakt naar gemiddeld zo'n 90 volt, met alle gevolgen van dien. Nu kunnen wij onze generator inzetten en zo onze elektrische apparaten beschermen Wat een weelde na alle ellende!

Rob Schulman