Pinokio

Terug van weggeweest
Mei 2005

João Gabriel en Ramon (toen 6 en 10 jaar oud) zijn op 2 mei 2003 - tegen hun zin - met toestemming van de rechter, door hun vader opgehaald voor een weekend in Rio de Janeiro waar hij woonde. De moeder en wij waren hier zeer op tegen want wij kenden de achtergronden van deze man.

De jongens waren door hun moeder in december 2002 naar ons gebracht om juist uit de handen van deze agressieve man te blijven die ook weigerde maar een cent aan het onderhoud van zijn kinderen bij te dragen. De moeder had toen de keus samen met de kinderen te verhongeren of de jongens in een tehuis onder te brengen om te kunnen werken. Het was aan de kinderen te zien hoe slecht zij er aan toe waren. De kinderrechter had echter duidelijk een andere mening en gaf toestemming voor het bezoek.

Helaas hebben wij gelijk gekregen en bleek dat de man geen goede bedoelingen had. Hij heeft de kinderen simpelweg niet terug gebracht en is met hen ondergedoken. Nadat de rechter door ons in kennis was gesteld van de roof van deze kinderen is er een bevel tot opsporing uitgevaardigd maar zonder resultaat gebleven. De moeder heeft geen moment gerust voordat zij haar jongens terugvond en dat gebeurde pas toen zij, via via hoorde dat de vader in de gevangenis zat wegens moord, veroordeeld tot 18 jaar. De kinderen bleven bij zijn nieuwe vriendin achter, iets dat geen van de partijen leuk vond.

Sinds 5 april van dit jaar zijn zij terug bij Pinokio en ik kan zeggen dat het jongste knulletje wel heel erg heeft geleden tijdens zijn verblijf daar want hij is totaal anders terug gekomen. Wij hebben er een zeer harde dobber aan om hen weer normaal te krijgen. De oudste jongen heeft zich duidelijk beter weten te beschermen en draait op school - na een jaar niet naar school te zijn geweest - perfect mee. Hij is duidelijk heel erg ingenomen met zijn terugkeer.

Lucia Schulman