Pinokio

Beroepsopleidingen
2004

In het verlengde van onze school ligt natuurlijk een eventuele beroepsopleiding voor onze kinderen. Daar waar het mogelijk is zullen wij niet nalaten onze kinderen die daarvoor in aanmerking komen aan opleidingen of cursussen deel te laten nemen. Afgezien van het slechte onderwijs ontbreekt het in onze gemeente aan alle beroepsopleidingen. Alle "vakmensen" zijn selfmade met vaak alle ellende van dien, onder het motto van "in het land der blinden is éénoog koning."

Onze vorige burgermeester heeft op zijn boerderij een hotel laten bouwen waarvan hij uiteraard hoopt dat het een groot succes zal worden. Gezien de opzet en inrichting zal dat het met een heel klein beetje geluk ook zeker worden. Belangrijker nog voor onze omgeving is dat hij hiermee een stukje werkgelegenheid creëert dat wij hier zo hard nodig hebben.

In samenwerking met een orgaan voor het midden en kleinbedrijf heeft hij een korte cursus hotelbedrijf georganiseerd voor inwoners uit de directe omgeving voor zo’n beetje alle functies die in een hotel voorkomen. Aan deze cursus hebben ook een aantal van onze kinderen deelgenomen en U raadt het al, met succes afgerond.

Daarmee hebben zij een basisinzicht en vaardigheden gekregen om gasten van een hotel zich thuis te laten voelen. De rest zullen zij mogelijkerwijs in de praktijk onder goede leiding moeten leren.In ieder geval weer een positief initiatief waarvan naast de lokale bevolking ook onze kinderen profiteren.
Ook uit een heel andere hoek krijgen wij hulp bij onze streven de kinderen een eventuele goede start te laten maken in hun toekomstige loopbaan.

Campos beschikt over een zeer gerenommeerde Federale Technische School (CEFET) die zowel hoger als lager beroepsonderwijs aanbiedt. Toen één van de professoren ons bezocht werd hij zo laaiend enthousiast over ons project dat hij direct hulp en medewerking aanbood. En het bleef niet bij een loze belofte. Begin januari is hij met een aantal collegae gekomen om een groep van onze kinderen een basiscursus elektrotechniek te geven en een basiscursus computerkunde.

Voor de beide cursussen brachten zij twee compleet ingerichte "campers" mee waarin zij de lessen geven. De kinderen zijn in twee ploegen verdeeld, ’s morgens en ’s middags, hierdoor kunnen middels wisseling van de wacht meer kinderen aan de cursus deelnemen dan normaliter het geval is.
Van de 16 jongens en meisjes die hieraan deel nemen zijn de meeste kinderen van Pinokio en de overigen van buiten ons tehuis.

Voor de "camper"voor computercursus staan 9 computers en ook hier worden 2 cursussen per dag gegeven van ieder 4 uur. Dus 18 kinderen leren nu met een computer om te gaan.

Het is fantastisch dat 4 leraren hun vakanties opofferen om onze kinderen vooruit te helpen. Wij zijn hier erg blij mee want het betekent dat ook de mensen uit onze omgeving langzaamaan beginnen te begrijpen dat vrijwilliger zijn ook een enorme voldoening kan geven.

Zij hebben ons verzekerd dat hun initiatief navolging zal vinden. Geweldig.Als enige tegenprestatie vroeg de professor heel voorzichtig of hij wellicht een aantal keren met een aantal van zijn studenten naar ons toe mag komen voor praktijklessen.
Hij wil graag samen met zijn studenten ons warmwater probleem proberen op te lossen! Wie zou daar nou nee tegen kunnen zeggen. Zowel onze kinderen als wij kijken hier heel erg naar uit en succes lijkt nu al verzekerd. Jammer alleen dat ons eigen gemeentebestuur nog niet weet wat voor een grote waarde dit soort initiatieven heeft.