Pinokio

De bewoners
Oktober 2000
Op het ogenblik hebben wij 46 kinderen in huis inclusief 6 kinderen van inwonend personeel. Onderstaand vindt U de verdeling per leeftijdsgroep.

Van 0 tot 2 jaar zijn er 6
Van 2 tot 6 jaar zijn er 13
Van 6 tot 10 jaar zijn er 13
Van 10 tot 14 jaar zijn er 7
Van 14 tot 18 jaar zijn er 7

De kinderen van inwonend personeel draaien gedurende de werkuren van hun moeders gewoon met de Pinokio kinderen mee. Zij hebben dezelfde rechten en plichten als ieder andere inwonend kind, gaan mee naar school, participeren als wij uitstapjes doen, hun verjaardag wordt gevierd, enfin er is duidelijk geen enkel onderscheid tussen hen onderling. De Pinokio kinderen ervaren het als heel gewoon dat sommige kinderen moeders hier hebben. Het is trouwens heel leuk de zien dat zij niet jaloers op elkaar zijn. Ook het feit dat sommige kinderen soms bezoek van familie leden krijgen en sommige helemaal nooit is geen reden tot problemen.

De enige die jaloerse neigingen vertonen zijn de grote meisjes onderling als zij menen dat Maria, Rob of ik meer aandacht aan de ene geeft dan aan de andere. Hier zijn wij heel voorzichtig mee en doseren wel overwogen ons aandacht. Dit kan soms moeilijk zijn want er zijn tijden dat een kind meer behoefte aan aandacht vertoont dan de andere. De jongens zijn wat dat betreft makkelijker. Misschien komt het wel door het feit dat er maar 2 grote jongens zijn van 14 en 15 jaar. In deze leeftijdscategorie hebben wij 7 meisjes.

Gelukkig zijn er weinig veranderingen aan de samenstelling van ons gezin geweest dit jaar waardoor ons werk wat gemakkelijker is omdat wij elkaar beter kennen, beter aan elkaar zijn gewaagd, de kinderen geweend zijn aan de regels van het huis. Twee jongens zijn door hun weg gegaan en 6 nieuwe kinderen zij erbij gekomen.