Pinokio

Leuke dingen
Oktober 2000
Kapper

Een kapster uit São Francisco heeft aangeboden de haren van de kinderen gratis te komen knippen. Een leuk initiatief aangezien de haren van de kinderen door mij of Casula - de wasvrouw - worden bijgehouden. Jongens kopjes zijn makkelijk te knippen met een tondeuse, maar de haren van de meisjes, vooral de grotere, vragen wat meer ervaring en zij zijn best wel kieskeurig. Vorige week heeft zij hier een middag doorgebracht en alle meisjes hebben een persoonlijk behandeling genoten waarin zij hun wensen kenbaar konden maken aan deze vakvrouw. Wij hopen dat zij vaker terug komt want de meisjes hebben genoten en zien er heel leuk uit.

Bibliotheek

Bij de bouw van ons tehuis hadden wij een grote ruimte gereserveerd voor de bibliotheek die echter nog niet als zodanig in gebruik was genomen omdat wij nog niet veel boeken hadden en omdat andere ruimtes de prioriteit hadden bij het afwerken . In de loop der jaren hebben wij van een directrice van een bibliotheek uit Rio een aantal encyclopedieën en schoolboeken gekregen en kochten wij zo nu en dan leesboeken voor de kinderen. Deze kleine collectie had een plaats in een van de schoollokalen gekregen.

Begin mei werd ik benaderd door de voorzitter van een Culturele Stichting die al 3 jaar tevergeefs heeft geprobeerd hulp van onze gemeente te krijgen zodat hij een ruimte beschikbaar kreeg om zijn bibliotheek van plus minus 2.500 boeken open te stelen voor het publiek. Zelf hadden zij al verschillende keren een pandje gehuurd maar steeds weer konden zij de huur en de lasten van een personeelslid niet bolwerken met de weinig donaties die zij ontvingen.

Na de zoveelste mislukking hebben zij hun bibliotheek aan Pinokio, voor onbepaalde tijd, in bruikleen gegeven. Hun enige voorwaardes was dat wij goed voor de boeken zouden zorgen en dat de boeken beschikbaar moesten blijven voor het publiek die de moeite nam om hier boeken te komen lenen. Wij waren natuurlijk dolblij en vereert met het in ons gestelde vertrouwen. Het is uiteindelijk niet niets om zo'n groot en breed opgezette bibliotheek bij elkaar te krijgen. Bijna alle denkbare onderwerpen zijn in deze bibliotheek vertegenwoordigd.

Wij gingen onmiddellijk aan de slag om de ruimte klaar te maken om deze geweldige gave in ontvangst te nemen. De muren en plafond werden geschilderd, leisteen werd gekocht voor de vloer en hout voor de boeken planken. Onze klusjes man heeft prachtige stellages gemaakt die van de vloer tot het plafond reiken.

Toen alles in orde was konden de boeken komen. Hiervoor hebben wij de vrachtwagen plus chauffeur van onze groente boer geleend en samen met de grote kinderen zijn wij naar Santa Clara gereden om alles in te laden alle boeken waren al in dozen verpakt. Samen met de boeken hebben wij ook een aantal metalen stellages gekregen die echter oud en verroest waren. Een beetje schuren en verven hebben wonderen verricht. Nu hebben wij aan een wand van 11 meter de zelfgemaakte houten stellages en aan de andere kant een nieuw uitziende groene metalen boeken kasten vol met boeken, tijdschriften, spelletjes en puzzels. Alle boeken zijn met doorzichtig plastic gekaft, waarvan Joke tijdens haar verblijf hier een groot gedeelte voor haar rekening heeft genomen. Wij danken haar voor haar werk en de gezellige uurtjes die wij samen in de bibliotheek hebben doorgebracht. Inmiddels zijn bijna alle boeken gecatalogiseerd zodat wij weten wat wij wel en niet hebben , waar ieder boek thuis hoort zodat de kinderen hun eigen weg ook hierin kunnen vinden. Iedere keer dat ik naar Rio ga, maak ik tijd vrij om boeken markten te bezoeken op jacht naar aanvulling op deze geweldige collectie. Boeken zijn hier erg duur maar op de markten vinden wij zeer bruikbare exemplaren voor een zacht prijsje. Wel waken wij ervoor dat de nieuwe aanwinsten duidelijk als eigendom van Pinokio gemerkt worden.

Deze ruimte wordt nu iedere avond en op vrije dagen door de grotere kinderen veelvuldig benut die duidelijk zich er thuis in voelen. Zij houden lange gesprekken met elkaar, lezen of doen spelletjes. Het is leuk te zien dat zij deze activiteiten beginnen te prefereren boven het kijken naar de domme "soaps".

Zodra onze school in gebruik genomen wordt, zullen wij meer klantjes krijgen dan wij nu al hebben om de boeken te lenen. Aan mij kost deze bibliotheek mijn nachtrust want overdag heb ik geen tijd om te lezen en soms ben ik met drie boeken tegelijk bezig. Heerlijk.

Lucia