Pinokio

De filterinstallatie
Oktober 2000
Tijdens mijn eerste verblijf in Brazilië hebben wij grondboringen gemaakt tot zo‘n 23 m beneden het maaiveld, de resultaten waren niet erg hoopgevend klei, klei en nog eens klei. Uit kleilagen kun je geen water onttrekken dus wat nu. Er staat een prachtig kindertehuis en er is geen water Ook andere bronnen zoals diverse vennen in de omtrek bleken na laboratorium onderzoek te zout te zijn. Tijdens de bouw zijn er verschillende diepen putten gegraven voor o.a. septictanks en zakputten, en we ontdekte toen dat er op 2.5 m a 3 m een soort lava-achtige laag zat waar veel water uit kwam. Toen kwamen we op het idee om het verticale pompputten plan te laten varen en horizontale drainage toe te passen.

De pomp welke water uit de put haalt, de put is hier net gegraven en zal gevuld worden met filtermateriaal zoals verschillende maten grint.
Foto Maart 1998
De pomp

We hebben destijds een plan bedacht om een put te maken van betonnenringen met daar op aan gesloten 2 stuks horizontale drains. Zo gezegd zo gedaan, een pomp er boven met een zuigkorf in de put en klaar. De pomp zuigt het water uit de put en brengt het via een persleiding naar het reservoir van de watertoren. Nu kwam het volgende probleem dit water bevatte zoveel ijzer dat het af en toe wel op "Oranjebitter" leek je kon het wel drinken maar de wittewas er meedoen werd toch echt een probleem (soms is de rijst oranjeachtig).

Jan en ik weten best hoe je dit ijzer eruit moet krijgen dat is geen probleem, maar om een kleine goed werkende installatie te ontwerpen en uit te rekenen voor zulke kleine hoeveelheden ging ons boven de pet. We hebben toen de hulp ingeroepen van een ingenieur van ons bedrijf die in dat soort dingen heel goed is. wij hebben hem onze gegevens versterkt en daar is hij mee aan de gang gegaan. Aan de hand van zijn berekeningen heb ik de tekening gemaakt en is vervolgens de installatie gebouwd. Het transport naar Brazilië wordt geregeld door de HAM een baggermaatschappij die daar een grote opdracht heeft.

De schematische tekening van de installatie. Daarop zijn duidelijk de 3 reservoirs op te zien voor de zuurstoftoevoer
De pomp
De werking van de installatie

IJzer uit het water krijgen is heel simpel je voegt er zuurstof aan toe en het ijzer gaat direct oxideren dit geeft vlokken in het water die je via een zandfilter er uit haalt. Het opgepompte water gaat nu niet rechtstreeks naar het reservoir van de watertoren, maar naar 3 kleine reservoirs van de nieuwe installatie, waar het water van het ene reservoir in het andere reservoir overstort. Door dit overstorten komt er veel zuurstof in het water waardoor het ijzer oxideert. Er ontstaan dan roest vlokken in het water die door een onderliggende zandfilter worden afgevangen. Dit filter vervuilt natuurlijk en moet worden schoongespoeld om de zoveel tijd, ook hier hebben wij wat op gevonden. Als het filter sterk vervuild loopt de weerstand van het filter op dit is te controleren dmv een peilglas dat buiten op de filter zit. Als hij moet worden schoon gespoeld zit er onder in het filter een leiding aangesloten die verbonden is met het hoge reservoir in de watertoren, na een paar afsluiters dicht gezet te hebben en een paar andere afsluiters te openen stroomt het water in tegengestelde richting door het zandfilter en spoelt deze weer schoon. Spoeltijd is echter maar enkele minuten dus het kost niet veel water.

Engel

Link : Het fotoalbum van de installatie

De pomp
Joke en Engel