Pinokio

Binnenplaats
November 1999
Gedurende de eerste helft van dit jaar zijn wij verder gegaan met de afwerking van ons huis. De wc’s aan het binnenplein zijn afgemaakt, zodat de kinderen niet al te ver van hun speelplek naar het toilet kunnen te gaan. Het scheelt ook in het dagelijks onderhoud van het huis dat zij niet voortdurend naar het slaapgedeelte hoeven te gaan.

De veranda van het binnenplein is ook afgewerkt met afvalgraniet en marmer dat wij hebben gekregen. Het ziet er schitterend uit en de kinderen bezeren zich niet meer als ze vallen.

De meeste gemeenschappelijk ruimtes hebben nog geen tegelvloer en het huis moet nog geschilderd worden maar wij zijn er zeker van dat het ook zal lukken hiervoor geld te krijgen.

Het binnenplein wordt de hele dag benut en speelt een hele grote rol in ons dagelijks leven. Alle kinderen beneden de 6 jaar mogen niet buiten het huis komen zonder begeleiding, dus brengen de kleinere kinderen het grootste gedeelte van hun dag hier door. Er gebeurt er van alles: de baby’s krijgen hun dagelijks zonnebadje en kunnen heerlijk kruipen op het gras.

De iets grotere kinderen rijden uren op hun fietsje of driewieler rond en als zij er genoeg van hebben gaan zij schommelen met de schommels die aan de balken hangen. Ter zijner tijd willen wij heel graag meer speeltuig op het grasveld plaatsen zoals een wip, een glijbaan, een kruiptunnel etc. Er moeten ook een paar kleine bomen komen voor de schaduw. Wij zijn aan het uitzoeken welke bomen niet te veel grote wortels hebben.

De kinderen verzinnen iedere dag iets nieuws om te doen. De ene dag spelen zij met een bal, de andere dag maken zij vliegers van plastic zakken, een andere keer gaan zij koppeltje duikelen, dan in de kring dansen. De ruimte schijnt hen te inspireren om van alles te bedenken. Ook hebben zij de beschikking over een grote kamer met stoelen met losse kussens en wat speelgoed. Met die grote kussens bouwen zij van huisjes, treinen, gevangenissen (?). Hier mogen zij de grootste troep maken zolang zij het maar aan het einde van de dag alles weer netjes opruimen. Met een klein aansporing gebeurt dit zonder al te veel problemen.

Er is ook een andere kamer, vol met speelgoed, pluche beesten, puzzels, lego, tekenmateriaal, tafeltjes en stoelen maar daar mogen zij alleen in, in gezelschap van een Nany, de schooljuf of één van de grotere meisjes. In die kamer mogen zij met 1 stuk speelgoed tegelijk spelen. Als zij klaar zijn moet alles netjes op zijn plaats terug gelegd worden en mogen zij een ander stuk speelgoed pakken. Zo houden wij al het speelgoed dat wij krijgen heel en kunnen de kinderen er heel lang van genieten. De tafels en stoelen die in deze kamer staan, hebben wij als oud roest binnen gekregen en samen met de grotere jongens hebben wij er zeer bruikbaar materiaal van gemaakt.

De grotere kinderen hebben meer bewegingsvrijheid. Zij mogen om en nabij het huis spelen, voetballen, fietsen. Als zij naar beneden, naar de boerderij willen gaan moeten zij dat echter wel melden. Wij willen voortdurend weten waar zij uithangen.

De kinderen, zowel de kleintjes als de grotere zijn voortdurend in beweging en wij krijgen de indruk dat zij zich niet vervelen. Na een hele dag naar school gaan, spelen en taken vervullen vallen zij als een blok in slaap en slapen de hele nacht door. De allerkleinsten gaan tussen 7 uur en half acht naar bed. De nachtklok voor kinderen tot 10 jaar luidt om 9 uur en de grotere vallen rond 10 uur om van de slaap. Die hoeven wij haast nooit naar bed te sturen.

En dan hebben wij het rijk alleen en genieten van een paar uur stilte. De volgende dag om 5,30 uur begint weer alles van voren af aan.