Pinokio

Sportschoenen
November 1999
12 oktober is niet alleen een feestdag voor Pinokio. Het is tevens het Nationale Feest van de Beschermheilige van Brazilië en die dag is ook meteen uitgeroepen tot de dag van het kind.

Het is vooral een zeer commercieel feest want alle kinderen worden verondersteld een cadeau te krijgen. Hier hebben wij nooit aan meegedaan, zoals wij ook niet meedoen aan al die commercie rond moederdag. Mijn grootste cadeau "als moeder" is een mooie tekening, een gedicht, en zelf geplukte bos wilde bloemen of een dikke zoen.

Dus met kinderdag krijgen Pinokio kinderen geen cadeautjes van ons, wel op hun verjaardag en met kerst.

Begin oktober kreeg ik via - via te horen dat een familie uit Rio, iets voor de kinderen wilde doen. Of ik a.u.b. de kleding en schoenmaat van alle kinderen op papier wilde zetten. Natuurlijk heb ik dat met alle plezier gedaan.

Op 12 oktober kwam een onbekende familie met 43 paar sportschoenen bij ons aan. Ieder kind kreeg een passend paar uitgereikt. Kunt U zich hun vreugde voorstellen? Net als in Nederland wil ieder kind, in Brazilië ook graag een paar sportschoenen. Ook mijn vreugde is groot want de kinderen verslijten heel veel schoenen en een paar goede schoenen zijn niet goedkoop in Brazilië.